Koninklijke schutterij St. Sebastiaan Heerlerheide


2 Juli: OLS Merkelbeek.


OLS Merkelbeek

Zondag 2 Juli begon hectisch, zoals zo vele morgens bij een groot
schuttersevenement. Om 11.00 uur moesten we alle spullen wat meegingen in de materiaalwagen inleveren. Omdat we pas laat in de optocht starten gingen dus ook de kostuums mee, zodat we niet een paar uur met alles dienden te slepen. De bus ( dit keer een oldtimer ) vertrok om 11.30 uur, omdat het vrij kort bij was waren we om 12 uur reeds daar. Het zonnetje scheen volop en de temperatuur was lekker. In groepjes ging het richting de buitenbuffetten om te wachten totdat we de optocht konden lopen. Dit was met nr. 70 pas om 14.45 uur, dus heel veel tijd.

Om 12.00 uur begon de officiële opening en om exact 13.30 vertrok de optocht door de overvolle straten van Merkelbeek. De zon verdween af en toe achter de wolken, maar kwam ook wel weer te voorschijn. De berichten van het weer waren niet erg gunstig, maar vooralsnog bleef het droog. Om 14.00 uur verzamelde we ons bij de materiaalwagen om de kostuums aan te trekken en naar de opstelweide te gaan. Daar moesten we toch nog wachten op onze beurt om de optocht in te gaan, en ja hoor de eerste spetters vielen, maar daar bleef het niet bij het ging steeds harder regenen, heel erg jammer want dit betekende dat we al heel snel klets nat waren.
In de optocht werden we verwelkomt door rijen mensen die naar deze prachtige folklore waren komen kijken volgens de OLS site ruim 25.000 bezoekers. Het applaus was dan ook daverend. Het was een lange optocht, mede door de vele regen en de natte pakken, maar in deze optocht word je door het applaus van het publiek heen gedragen, dus waren we weer op de feestweide voor we het wisten. Alleen ons koningspaar is gaan uittreden, ook hun waren natuurlijk klets nat, maar om 2x naar de materiaalwagen te lopen was een beetje veel van het goede, dus maar direct na de optocht naar de jury. Helaas geen prijs, maar dat hadden ze ook niet verwacht met deze natte kleding. Daarna snel terug naar de materiaalwagen en droge kleding aan gedaan, gelukkig was het inmiddels ook droog geworden.

De Buks werd gehaald en om kwart voor 6 waren we aan de beurt met schieten. Het inschieten en de eerste ronde ging prima, alle 18 de bolletjes eraf, dus begonnen er aan de 2e ronde, eerste schot raak, 2e schot helaas mis, de rest van de bolletjes gingen er wel feilloos af. Dus pakte we de buks maar weer in en begaven we ons onder het feestgedruis op de feestweide.

Onze bus vertrok om 20.00 uur weer richting Heerlerheide. Aangekomen bij Café de bok hebben we samen de materiaalwagen uitgeladen en daarna hebben we nog een drankje gedronken. Sommige bleven nog een uurtje, andere gingen gelijk naar huis. En zo kwam er weer een einde aan een lang en vermoeiend OLS 2017.

Meer foto's in de galerij