Koninklijke schutterij St. Sebastiaan Heerlerheide


5 september: koningsvogelschieten


Koningsvogelschieten

Tot nog toe was 2020 een jaar zonder vogelschieten, Pinksteren en schuttersfeesten. Door de Corona pandemie waren alle schuttersactiviteiten afgelast. In juli ontvingen we de OLS mededeling, dat het schieten binnen de eigen vereniging weer mogelijk was. Bij het bestuur was dat de aanleiding te proberen om de leden weer eens in uniform bij elkaar te krijgen. We hadden nog geen nieuwe koning en schieten mocht, de activiteit was geboren. Na verkregen toestemming van de burgemeester werd het evenement georganiseerd. Geen externe toeschouwers toegestaan, maar wel met de eigen leden marcheren naar de vogelstang, het werd een succes. Een ongekend aantal van 15 schutters nam deel aan het schieten en na een spannende strijd werd Frans Nievelstein de nieuwe koning van St. Sebastiaan. De vogel kwam bij het 122e schot naar beneden. Vervolgens werd snel naar het schutterslokaal vertrokken, alwaar de barbecue al heet was. Op het grote plein van café d’r Bok werd de nieuwe koning geïnstalleerd en vervolgens was het tijd voor een hapje en drankje. Ondanks de corona maatregelen werd het heel gezellig en mag de schutterij terugkijken op een geslaagde middag.

Deze middag was ook de eerste keer dat onze nieuwe generaal Paul Hazen in uniform zijn opwachting maakte. Hij heeft een model uniform gebaseerd op het geklede tenue van generaal C.J. Snijders, opperbevelhebber van het Nederlandse leger. Na opa Hubert en vader Hendrik is Paul de 3e Hazen die de positie van generaal mag innemen.
Hiermee kwam tevens een einde aan de generaalsperiode van Nic Spittler. Hij was generaal vanaf 30 mei 1975 en vanaf 5 september 2020 is hij generaal b.d.
Met meer dan 45 jaar was Nic ruim de langst dienende generaal van St. Sebastiaan.

Meer foto's in de galerij