Koninklijke schutterij St. Sebastiaan Heerlerheide


26 Mei: Koningsvogelschieten


Koningsvogelschieten

Na de vervelende coronajaren kon Hemelvaartsdag, 26 mei 2022 eindelijk weer een normaal koningsvogelschieten plaatsvinden. Na samenkomst in het verenigingslokaal, café D’r Bok, werd gezamenlijk vertrokken om de koning 2020, Frans Nievelstein, aan huis op de Roebroekweg af te halen. Bij de met ballonnen versierde woning stond koning Frans en zijn koningin Rita gereed om naar de vogelstang te vertrekken. Daar aangekomen volgde het door pastoor Janssen uitgesproken gebed en werd ook meteen voortvarend gestart met het schieten op de schutterij vogel.
Er waren 9 deelnemers en de ervaren schutters schoten de houten verbindingen in korte tijd aan gort. Nadat 65 schoten gelost waren nam Stef Hazen plaats onder de buks met het idee dat nog één raak schot voldoende kon zijn. Een plotse windvlaag maakte dit finale schot echter helemaal overbodig, de vogel fladderde naar beneden en Stef kon tot koning uitgeroepen worden. Stef zal de rest van dit seizoen met zijn partner Suzanne Herberichs als koningspaar van Heerlerheide door de schutterij begeleid worden.
Na de schutterij was het erebestuur aan de beurt. De vogel was een stuk kleiner en had ook veel minder hout om weg te schieten. Toch bleek dat dit voor het erebestuur nog niet zo eenvoudig was. De vogel had uiteindelijk 112 schoten nodig, waarna Hub Huijts zich koning 2022 van het erebestuur mag noemen.
Hierna volgde nog de vogel voor de burgers. Er waren 14 deelnemers die allemaal graag burgerkoning wilden worden. Na 94 schoten wist Rene Zinzen de vogel naar beneden te halen.
Wij willen alle koningen van harte feliciteren. Het komende Pinksterweekend zullen zij voor het eerst te bewonderen zijn op Heerlerheide bij de Processie op zondag en de kermisrondgang op Pinkstermaandag.

Meer foto's in de galerij